Cafea instant, interesanta istorie a stimulentului ieftin și rapid de cafeină - UX Web Design

by Web Design
1 an ago
543 Views

Cafea instant, interesanta istorie a stimulentului ieftin și rapid de cafeină. Cafeaua instant poate fi găsită aproape peste tot în lume. E super convenabilă și savurată, sau cel puțin tolerată, de cei ce caută un stimulent ieftin și rapid de cafeină.

Fie că sunteți fan al cafelei instant sau cineva nou venit, știți cu adevărat despre ce este vorba? Haideți să aruncăm o privire mai atentă la această opțiune rapidă de cafea.

Cafeaua instant și-a găsit un loc clar în multe pahare de cafea, mai ales din comoditate.

Ce este o cafea instant?

Practic, o cafea instant se prepară în mod normal cu aproape toată apa eliminată din ea. Nu este un proces misterios și nu există modificări chimice ciudate.

Cafeaua instant este pur și simplu cafea pură fără lichid. O diferență importantă este însă că se prepară, de obicei, cu boabe de cafea Robusta. Nu se folosesc boabele de cafea Arabica, mai scumpe.

Cum se realizează?

Există două metode de bază pentru producerea de cristale instantanee de cafea. Uscare prin congelare și uscare prin pulverizare. Înainte de uscare, cafeaua preparată poate sau nu să fie concentrată cu una dintre aceste două metode:

  1. evaporarea în vid: proces în care cafeaua fierbe la o temperatură mai scăzută. De asemenea, este folosit pentru a prepara ketchup-ul, laptele praf și alte alimente;
  2. concentrația de congelare: un proces mai favorabil aromei. Este îndepărtată gheața pe bază de apă, lăsând în urmă un lichid mai concentrat. Această procedură este utilizată pentru sucuri de fructe concentrate sau oțet concentrat.

1. Metoda de uscare prin congelare pentru o cafea instant

Metoda de uscare prin congelare păstrează mai multă aromă de cafea, dar este o procedură complicată. Probabil va trebui să plătiți mai mult pentru cafeaua instant-uscată prin congelare, dar aroma superioară merită.

  1. cafeaua (sau un concentrat de cafea) este rapid congelată până la aproximativ -40 F (-40 grade C);
  2. este introdusă într-o cameră de uscare, se creează un vid în cameră, iar camera este încălzită;
  3. pe măsură ce cafeaua înghețată se încălzește, apa înghețată se extinde rapid în gaz. Acest proces este denumit sublimare. Ceea ce a mai rămas după sublimare sunt boabele uscate de cafea.

2. Metoda de uscare prin pulverizare

Metoda de uscare prin pulverizare este aproape la fel de instantanee ca prepararea cafelei. Tranziția de la cafea lichidă la cristale instantanee de cafea durează între 5 și 30 de secunde.

  1. cafeaua sau cafeaua concentrată sunt pulverizate dintr-un turn înalt într-o cameră mare cu aer cald;
  2. pe măsură ce picăturile cad, apa rămasă se evaporă;
  3. cristalele uscate de cafea cad la baza camerei.

Din păcate, temperaturile ridicate din acest proces tind să afecteze uleiurile cafelei. Acest proces poate duce la o pierdere suplimentară de aromă.

De asemenea, produce adesea o pulbere prea fină. Cum se poate realiza consistența acceptabilă pentru consumatori? Boabele de cafea trebuie topite împreună cu prelucrarea suplimentară care implică aburul.

Cafea instant: istorie

Cafeaua instant a fost inventată în 1890 de către David Strang. El și-a comercializat cafeaua instantă sub denumirea de „Strang’s Coffee”. Mai mult, acesta și-a numit procesul său de cafea instant „Dry Hot-Air”.

Dar abia în Expoziția Panamericană din 1901 cafeaua instant a primit o atenție largă. Atunci, Satori Kato, un om de știință japonez care lucra în Chicago, a prezentat-o ​​maselor.

În 1910, chimistul englez George Constant Louis Washington a dezvoltat un alt proces pentru cafea instant. Un băutor de cafea avid, a observat o acumulare de pudră pe vârful ibricului de cafea preferat.

Asta i-a determinat curiozitatea și a urmat experimentarea ulterioară. El a produs în cele din urmă un cristal de cafea uscat la fel ca ceea ce avem astăzi. Brandul său se numea „Red E Coffee”.

La solicitarea guvernului brazilian, Nestlé a început să perfecționeze procesul de cafea instant în 1930. În 1938, compania elvețiană a introdus propria cafea instant pe piața internațională.

Au lansat produsul sub numele de „Nescafé”, un portmanteau din „Nestlé” și „cafenea”. În 1965, aceștia și-au extins oferta de cafea instant pentru a include Nescafé Gold. Aceasta era o cafea instant uscată prin congelare, în Europa.

Utilizare

Cafeaua instant este adesea folosită din mers și în locuri unde nu există o bucătărie adecvată. De exemplu, trenurile, chioșcurile pentru băuturi și birourile. Asta nu înseamnă că nu vă puteți bucura acasă de vestitele capsule Tchibo!

Puteți folosi totuși o cafea instant pentru a adăuga o notă gustoasă în alte băuturi. De exemplu, în cacao fierbinte. Poate fi folosită și în procesul de gătire și de coacere.

Știați?

Cafeaua instant nu este doar o băutură. E, de asemenea, un ingredient major în Caffenol-C, un lichid folosit pentru fotografii alb-negru. Cu cât este mai ieftină marca de cafea instant, cu atât mai bine funcționează pentru fotografii.

Efecte asupra sănătății: cafea instant vs cafea obișnuită

Cafeaua instant este practic doar cafea cu apa preluată și apoi adăugată din nou înainte de a fi băută. Cu toate acestea există unele diferențe de sănătate între cafeaua obișnuită și cafeaua instant.

O ceașcă normală de cafea are aproximativ 400 de miligrame de polifenoli (un tip de antioxidanți). Pe de altă parte, în cazul cafelei instant există aproximativ 320 de miligrame pe porție.

Cafeaua instant are, în general, un nivel ușor redus de cafeină în comparație cu cafeaua proaspăt preparată. Dacă vă preocupă să obțineți mai multă cafeină, acest lucru ar putea fi un beneficiu pentru dvs.

Din motive necunoscute, cafeaua instant poate scădea absorbția de fier în comparație cu cea obișnuită. În mod normal, intestinele absorb aproximativ 5.88% din fierul pe care îl ingerați. Cu o cafea obișnuită, procentul e redus la 1.64%. Cu cafea instant este doar 0.97%.

Unele indicii sugerează că poate exista un risc crescut de cancer de vezică. Mai ales pentru femeile care beau cafea instant în comparație cu cea obișnuită. Acest posibil risc crescut nu se aplică și în cazul bărbaților.

Interesant este faptul că o cafea instant e, în general, mult mai mică în acrilamida cancerigenă. Cel puțin în raport cu o cafea proaspăt preparată.

Cafea instant vs pulbere espresso

Pudra de espresso, sau espresso instant, e foarte similară cu cea a cafelei instant. Cu toate acestea, este mai puternică și adesea făcută dintr-o cafea de calitate mai bună.

De obicei, este realizată din boabe de cafea mai prăjite, cu un procent mai mare de Arabica în amestec. Această rețetă duce la un gust mai închis, mai fin.

Este, de obicei, uscată prin metoda de uscare prin congelare pentru a păstra aroma.

Puteți înlocui cafeaua instant cu espresso instant în rețete folosind cu 50% mai mult decât solicită rețeta. Atenție! Poate avea un gust mai aspru decât dacă folosiți pulberea espresso.

Adăugarea unei cantități suplimentare de zahăr ajută în contracararea gustului amar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *